LYNNE ARRIALE TRIO - BEING HUMAN

Artiest info
Website
 
Label : Challenge Rec.
Distr. : New Art Int.

Being Human is het 17de album van Lynne en het vierde voor Challenge Records. Ze wordt begeleid door contrabassist Alon Near en drummer Lukas Zyta in een suite van originele composities die handelen over levensbevestigende aspecten van de mensheid. Zo staat het in de cd bijlage, maar daar kan ik niks mee, allemaal te vaag, belangrijk voor mij is natuurlijk de kwaliteit van de muziek en die is van een uitermate superieur niveau, dat er daarbij ook nog humanistische / politieke standpunten een belangrijke rol spelen is natuurlijk een extra pluspunt.

Zo is het eerste nummer “Passion” gewijd aan de alom bekende Greta Thunberg en is “Courage” opgedragen aan de bevolking van Oekraïne en zo heeft iedere compositie een opdracht in zich gewijd aan een doel of persoon die bijdraagt aan een verbetering van deze egoïstische, zelfzuchtige wereld. Dat op zich is een bewonderingswaardig streven, maar mijn recensie betreft eigenlijk vooral natuurlijk de muzikale kwaliteit van de cd. En daar kan ik natuurlijk heel kort over zijn, Lynne Arriale is een bewonderingswaardige pianist/componist, al haar uitermate doordachte en luisterwaardige composities zijn niet alleen een lust voor het oor maar krijgen nog een grotere waarde doordat zij ze heeft opgedragen aan een hoger doel.

De helderheid en de lyriek van haar spel maken het uitermate aangenaam om naar te luisteren. Het feit dat haar nummers zijn opgedragen aan bepaalde voor haar belangrijke personen maken haar muzikale boodschap alleen maar interessanter. Naast de eerder genoemde Thunberg betreft het ook Nobelprijs winnares Malala Yousafzal in het nummer “Persistence” en ook auteur/filosoof Mattie Stepanek in “Gratitude”. Even afgezien van haar doelstellingen die oprecht en natuurlijk zijn en waarbij ik mij volledig kan aansluiten, wil ik hier vooral een oordeel geven over haar muziek en die klinkt met of zonder boodschap fantastisch, sprankelende pianoklanken en een uitermate gedreven en perfect op elkaar ingespeeld trio.

Jan van Leersum.